Get Adobe Flash player

Adásidő

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Interjú Kohári Zoltánnal

Aki már látta a Dragacsot a pályán az jól tudja, hogy nem játékszerrel áll szemben. A 2013-as szezonban 2200 lóerő volt a motorháztető alatt. Ez idén azonban további hét utcai autó teljesítményével bővül, vagyis márciusban már egy 2700 lóerős dragstert láthat rajthoz állni a nagyérdemű. De ki az, aki egymaga képes megülni egy ilyen terebélyes ménest?

Ezen a héten Kohári Zoltántól kérdezhettetek, ő a Dragacs ura, parancsolója. Bár múlt heti műsorunkból (videót lásd a cikk végén) sok mindent megtudhattunk, mégis mindig akad valami, amire még kíváncsiak lehetünk, hiszen a téma nem hétköznapi. Előbb azonban nézzük azt a témakört, amibe a nézők nem kérdeztek bele.

 

-Zoli, két olyan szakág vezetője vagy az MNASZ-ben, ami technikailag nagyban különbözik egymástól, mondhatni ég és föld. Hiszen ameddig az egyik szakág az egyenesen haladásról szól, addig a másikban hibának számít kiegyenesedni. A drag és a drift szakágak együttes vezetése mennyire kontrasztos feladat?

Mind a kettő a maga nemében érdekes és extrém, mind a kettő sport jól belátható és több ezer nézőt vonz, tehát amennyire különbözőnek látszik annyira hasonlít is egymásra, én mindkettőt szeretem.

 

-Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a DragRacing.hu és a Drifting.hu rendezvényeire kilátogatni külön-külön is élmény, azonban idén a két csapat összefogott. Mit várhat a közönség az együttműködéstől?

Mindenképpen sok pozitívumot. Ami a Dragban ez elmúlt évek alatt lezajlott, az hál' Istennek a Driftben is elkezdődik. A rendezők nagy többsége nem egymás ellen, hanem egymást segítve, összedolgozva, sokszor közösen valósítanak meg olyan versenyeket, amivel a versenyző és a néző is jól jár.

 

-Próbáltál már driftautót? Ha igen, mennyire tetszett az a világ? Várható hogy egyszer egy Drifting-es rendezvényen is találkozhatunk a rajtnál?

Igen, ültem már driftautóban sofőrként is és utasként is, az is nagyon érdekes és élvezetes. Főleg a páros csaták, amikor egymástól fél méteren belül kel lekövetni a másikat. Minden elképzelhető, de azt is, mint a Dragot meg kell tanulni és sokat kell gyakorolni. Egyszer majd, ha abba hagyom a gyorsulást, akkor biztos kipróbálom, hátha az is menni fog. Drift rendezvényeken eddig is láthattak és a jövőben is láthattok majd, hiszen szervezünk ilyen versenyeket is.

 

-Jól tudom, hogy a 2014-es szezonban újra Frenkie kezébe kerül a mikrofon a Kiskunlacházi kifutón?

Frenkie már vagy 8 éve a DragRacing.hu Magyar hangja és remélhetőleg az is marad. Nagyon sok munkát fektettünk bele mi is és ő is abba, hogy jelen pillanatban Magyarország legjobb speakerje legyen. Ismeri a versenyzőket és a járműveket, nem fikáz senkit és be nem áll a szája, tehát tökéletes.

 

-Idén is indulsz Hockenheimben, ami egy sokkal nagyobb tapadású pálya. Mennyi ideig tart az autót beállítani az ottani viszonyokhoz?

Beállítani? Minden futamot követően a logokból és a videókból több órán keresztül elemezzük a futamot és az ott megállapítottak alapján javítunk, állítunk az autón, illetve az én vezetési hibáimat is megpróbáljuk kiküszöbölni a következő futamban. 2014-ben nem csak Hockenheimbe hanem Santapodba is tervezünk egy pár futamot.

 

-Tavaly először indultatok Németországban, ehhez képest nagyon szép eredménnyel térhettetek haza. Idén lesz jobb?

Ezt majd utána megmondom, de mindenesetre úgy indulunk ki, hogy jobb legyen. A célok benne lenni az első háromba és ott minél fényesebb kupát nyerni. Egy ilyen Európa Bajnokságon megfutott 5-6 futam többet ér, mint itthon 2 év gyakorlás.

 

-Várható, hogy a DragRacing.hu drag EB futamot szervez hazai pályára?

Még ez is elképzelhető. Ma Magyarországon egyetlen pálya alkalmas erre, az pedig Kunmadaras. Többször beszélgettem erről Hadnagy Józsival és elképzelhető, hogy a két csapat összeállva és megkeresve a szponzorokat közös erővel létrehoz 2015-ben egy EB-t.

 

-Magyarországon nem túl gyakori, hogy valaki dragsterrel versenyezzen, azért mégis akad néhány kihívó. Komoly ellenfelek ők, illetve ha most nem is, később válhatnak azzá? Mennyire fejlődik hazánkban ez a kategória?

Természetesen minden ellenfelet komolyan kell venni és ezeknek a srácoknak megvan minden esélyük, hogy ilyen, vagy még jobb teljesítményt érjenek el. 2014-ben kb. 7-8 hasonló autó lesz Magyarországon, mint az enyém. Remélem, hogy megvernek, mert akkor ugyan az egyik szemem sír, míg a másik nevet, hogy a Magyar versenyzők eddig sem kis teljesítménye tovább fejlődik.

 

-A Dragacs Team közösségi oldalán látható egy felhívás, miszerint aki a legjobban megtippeli a Hockenheimi versenyen futott legjobb időd, az nyer a Dragaccsal egy menetet. Mire számíthat a nyertes? Milyen élményben lesz része?

Azt hiszem bárki is fogja megnyerni, annak egy életre szóló élményben lesz része. Garantálom, hogy nem fogja elfelejteni soha és még az unokájának is remegő kézzel fogja mesélni, hogyan ment 350 km/h felett és mindezt 6.xx másodperc alatt.

 

 

NÉZŐINK KÉRDEZTÉK:

 

-Milyen érzés, kedves Zoli amikor elrajtolsz a Dragaccsal? (Hajósi Hajóka Miklós)

Először olyan érzés volt, mint amikor ülsz egy székben és valaki szívlapáttal hátba vág, de mint mindent ezt is meglehet szokni. Mindenesetre a mosoly nem tűnik el az arcodról a futam végéig és ott újra kezdődik.

 

-Zoli, miért Nem turbós motort használtok? Mennyivel töltitek a motort? (Palásti Zsolt)

Én a magam részéről azért szeretem a kompresszort, mert olyan, mint a villamos, minden pillanatban megvan a nyomaték és az erő. A turbó is jó, de ott, ha valamiért leesik a nyomás, akkor buktad a futamot. 2.5-2.7 bárral a légköri nyomáson túl.

 

-Nagy a nyomás a rajtnál? Ha edzett az ember, akkor is nagyon érzi? (Buruncz Patrik)

Mint már mondtam mindenhez hozzá lehet szokni, a vadászpilóták is hozzászoknak az ennél nagyobb G terhelésekhez, de nem lehet összehasonlítani bármilyen kereskedelmi forgalomba kapható sportautóval sem. Ehhez képest azok csak játékszerek.

 

-Milyen jellegű edzésre van szükség ahhoz, hogy valaki el tudja viselni ezeket az igen komoly erőhatásokat? Van valami speciális edzésmódszer rá? (Farkas Zoltán)

Nem edzek külön erre fizikálisan, amire edzek az a reakcióidő és a mentális összeszedettség.

 

-Idén is jó kávé lesz Lacházán? (Lorez Garage)

Igen jó kávé lesz idén is. :)

 

-Az autóhoz szükséges alkatrészeket honnan szerzitek be? (Lind Zsolt)

98%-ban a nagyvízen túlról jönnek az alkatrészek, de például a kaszni itthon készült.

 

-Mit érzel vezetés közben? Milyen a jó pálya? A rajtszámod szerencsét szokott hozni? Van valamilyen kabalád a versenyzéshez? (Nagy Szilvia)

"Gyorsan, sokat, jól" érzés. Egy olyan adrenalin löket, ami ugyan rövid ideig tart, de a hatása nem múlik el a futam végével, hanem amikor akár egy év múlva is visszagondolsz, akkor is feláll a szőr a kezeden, illetve az enyémen biztos. A versenypályák közül csak és kizárólag az a jó egy bizonyos teljesítmény felett amit egy speciális ragasztóval kezelnek, mert 1500 LE felett már csak ilyenen lehet biztonsággal menni. Ilyen Kiskunlacháza és Kunmadaras Magyarországon. Rajtszámok tekintetében általában egy rajtszámot használok az adott évben, de nem ragaszkodok semmihez. A szerencseszámom a 21. Igen, most Hockenheimben volt egy kabalám, minden futamon közvetlenül a rajt előtt adtam egy csókot a kedvesemnek. Volt még egy szokásom Hockenheimben: minden futam előtt 1.5 órával lefeküdtem aludni, majd a futam előtt kb. fél órával felkeltem és és attól kezdve csak az aktuális futam járt a fejembe.

 

-Voltál-e már olyan helyzetben (versenyen), hogy "leizzadtál"? Mik a lehetőségek egy hiba kivédésére ilyen tempónál? (Gerlei Sándor)

Igen egyszer voltam olyan helyzetben, ami kívülről meleg volt. Akkor még egy Viperrel versenyeztem és nagyon leengedtük a guminyomást a remélt jobb tapadás érdekében, hát egy picit túllőttünk a célon és úgy 350 méternél kb. 215 km/h sebességnél elkezdett elúszni a hátulja, amit egyszer sikerült korrigálnom, de egyszerűen tarthatatlan lett utána az autó. Megpörögtem és a pálya szélénél megálltam. Mindezt belülről nem éreztem olyan vészesnek, mint kívülről látszott, az viszont biztos, hogy ott bent teljesen lelassult az idő és még gondolkodni is volt időm, hogy hogyan oldjam meg a megpörgést, kicsúszást. Az erről készült videót IDE kattintva nézheted meg.

 

-"Csak" gratulálni tudok ezidáig! Zoli, Nekem már a Dodge Viper is tetszett! Pl. amikor "hibázol" (Viper megcsúszása anno) mi zajlik le benned? Mentős vagyok, ilyenkor kíváncsi lennék a pulzoximéter mit mutat. Esetleg volt már felhelyezve valamilyen műszer a testedre? Kíváncsi lennék a Dragacs ernyők okozta lassulásánál is az eredményre. (Csatári Csaba)

Nagyon szépen köszönjük a gratulációkat a csapat nevében! Igyekszem elkerülni a hibákat, hiszen, ha nincs hiba, akkor nem kell kijavítani. Biztos vagyok benne, hogy a pulzusom a rajtban elégé fent van, de ez csak a rajtolásig tart, utána nem érzed, hogy dobog a szíved. Szívesen kipróbálnék egy ilyen műszert, mert érdekes lenne látni, hogyan viselkedik a szervezetem egy futam alatt. Annál is inkább, mert vagy 14 évvel ezelőtt volt egy kis baj a szívemmel, de a stent legalább az egyik eret nyitva tartja, a másik érrel mindketten lemondtunk egymásról.

 

-Milyen lehetőség van még arra, hogy valaki szinten tartsa vagy javítson a reakcióidején, azon kívül, hogy természetesen jó párszor élesben indul!? (Persze természetesen a veleszületett jó érzék mellett!) (Borúzs Ildikó)

Gyerekkoromban is és most is elmondhatom, hogy nagyon jó a reakcióidőm, amit ha tehetek gyakorlok is. Annak idején apám úgy gyakoroltatta velem a reakcióidőt, hogy fogott egy fakanalat, ökölbe szorította, nekem meg az ő keze fölé kellett tenni a kezemet és egyszer csak véletlenszerűen elengedte azt úgy 100 centiről. A feladat az volt, hogy a fakanalat el kell kapni, mielőtt eléri a talajt. Jó kis gyakorlat és nem kell hozzá sokmilliós gép.

 

-Sok youtube-os videón látni, hogy némelyik épített dragster futóművét, vázkeretét megviseli a sok gyorsulás. (gondolok itt a vázkeret csavarodásra, elfáradására). Ti ezt hogy küszöbölitek ki, illetve volt már emiatt meleg helyzet a pályán? (Tóth Barna)

Nem volt még ilyen. Amivel most versenyzek, az egy Amerikában készült váz, amit mi még itthon megerősítettünk. Nem csavarodik maradandóan, teszi a dolgát.

 

-Említetted a PowerTech műsorban a dízel kategóriát! Kérdésem ezzel kapcsolatba lenne, hogy mi a véleményed róla és ki próbálnál-e esetleg egy komolyabban megépített ilyen dízel versenyautót? Vagy már akár volt is erre példa? (Széll Dániel)

Nagyon örülök, hogy a diesel motorral szerelt autók ilyen jó eredményt érnek el. Csak egy példa: bármelyik Ferrarit vagy Lamborghinit megverné egy Magyar 1.9 diesel Golf és még inna is egy kávét a végén. Igen, nekem is volt egy ilyen kis méregzsákom, nagyon szerettem, mert versenyenként 4-5 litert fogyasztott 8-10 futam alatt.


 

 

-Szerinted meddig űzöd ezt a sportot?! Ameddig bírod szusszal?! További sok sikert! (Andikafoto)

Amíg jól esik és örömet okoz, illetve van rá megfelelő pénzösszeg, amivel fent tudok tartani egy versenyautót.

 

Köszönjük a kimerítő válaszokat! Tűkön ülve várjuk a 6-os időt Hockenheimből, de addig még sokszor találkozunk a Kiskunlacházai kifutón.

(B)

 

A PowerTech magazinban megjelent Dragacs Team interjú:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés